Zdaniem naukowców, odpowiednie spożycie białka może pomóc zmniejszyć ryzyko osłabienia u kobiet w starszym wieku. Według przeprowadzonych badań, spożycie co najmniej 1,1 grama białka na kilogram masy ciała (g / kg), w okresie trzech lat prowadziło do zmniejszenia ryzyka osłabienia u kobiet po menopauzie. Podsumowanie Świetne źródła białka, które [...]
[...] anegdotycznych. Brzmi to mniej więcej tak: „Znajomy brał kreatynę i…” lub „Naukowcy wykazali, że…”. Problem w tym, że przykłady jednostkowe nie są żadnym dowodem. Dlaczego? Co zapamiętać? Nie należy korzystać z kiepskich źródeł danych o niepotwierdzonej jakości. Należy unikać dowodów anegdotycznych w rodzaju „A mój kolega, to…”. Nikt nie [...]
Aminokwasy, zaraz po wodzie, są najobficiej występującymi związkami chemicznymi w organizmie. Jednym z nich jest glutamina, która uznawana jest za jeden z najważniejszych i najbardziej wszechstronnych aminokwasów w diecie człowieka. Jej rolę dobrze scharakteryzowano zarówno w kontekście zdrowia jelit, jak i funkcjonowania układu odpornościowego. [...]
[...] na 42,8% populacji, często spotykany niedobór kreatyny może wymagać suplementacji. Aby zrekompensować dzienną stratę, przeciętna osoba potrzebuje ∼2 g kreatyny dziennie, z czego około połowa dziennego zapotrzebowania (1 g) jest syntetyzowana wewnętrznie, a pozostała ilość jest dostarczana z diety. Oczywiście, mamy tu do czynienia z modelową [...]
[...] w omówionej tutaj tematyce rejestrowane były wtedy, gdy w badaniach stosowano współczesne adaptacje diet tradycyjnych, takich jak dieta hawajska, okinawska/azjatycka, czego przykładem jest poniższe studium, gdzie uczestnicy doświadczyli znaczących korzyści sylwetkowych i zdrowotnych. Oczywiście to tylko wybrane przykłady badań, których [...]
[...] inspiracji dla współczesnych naukowców są mądrości ludów Dalekiego Wschodu, głównie Indii i Chin. I faktycznie berberynę wspomina wiele chińskich źródeł historycznych. Z czego słynie berberyna? Nam, współczesnym berberyna najczęściej kojarzy się ze wspomaganiem kontroli poziomu cukru we krwi. To właśnie w tym kierunku wykonano najwięcej [...]
[...] ale także dbanie o umiarkowaną aktywność fizyczną, dobrą jakość snu, czy stosowanie metod redukcji stresu, takich jak medytacja. Ponadto warto unikać produktów wysokoprzetworzonych, a także napojów alkoholowych, wyrobów tytoniowych, czy nadmiaru stymulantów. Przeczytaj koniecznie: Jak bardzo szkodzi żywność przetworzona? Co jeść a czego unikać?
[...] ilości, ponieważ organizm zużywa ich znacznie więcej. Jednym z nich jest potas, który krąży w krwiobiegu i wewnątrz komórek, i kontroluje krytyczne funkcje organizmu. Do czego jest nam potrzebny potas? Po pierwsze, pomaga regulować równowagę płynów zarówno wewnątrz komórek, jak i w całym ciele. Jest również niezbędny do prawidłowego [...]
[...] typu: jedz tylko to, co ma kolor biały, wówczas łatwo się zorientować, że nasze posiłki nie będą zbyt zróżnicowane, a co za tym idzie, nie dostarczą nam wszystkiego, czego potrzebujemy do prawidłowego funkcjonowania. Zróżnicowanie posiłków jest bardzo ważne, nie tylko, jeśli chodzi o dostarczenie sobie odpowiedniej ilości witamin i [...]
[...] specjalny płyn, czyli e-liquid, który jest połączeniem glikolu propylowego, gliceryny roślinnej i aromatu. Często zawiera też nikotynę. E-liquid jest podgrzewany, w efekcie czego wytwarzany jest aerozol, który następnie jest wdychany przez użytkownika. Plusem jest to, że nie wdychamy szkodliwych substancji smolistych, które wytwarzane są w [...]
[...] np. poranne szukanie ubrań, zastanawianie się co ubrać, gdzie są skarpetki, zorientowanie się, że nie masz czystego swetra... Przygotuj sobie zatem wieczorem wszystko, czego potrzebujesz – ubrania, buty, spakowana torba, jeśli idziesz do pracy, jedzenie, które ze sobą zabierasz. Możesz nawet wystawić kubek na wierzch, żeby zrobić sobie z [...]
W dzisiejszym odcinku z cyklu poświęconego deficytowym składnikom wegańskiej diety zajmiemy się problemem potencjalnego niedoboru EAA – aminokwasów egzogennych. Aminokwasy egzogenne to te z dwudziestu aminokwasów tworzących białka naszego ciała, które nie mogą powstawać w naszym organizmie, względnie mogą, ale ich synteza wewnątrzustrojowa nie [...]
Aronia (Aronia melanocarpa) pochodzi z Ameryki Północnej, należy do rodziny różowatych i jest uprawiana głównie ze względu na swoje owoce. Są to małe, ciemne jagody, które ze względu na charakterystyczny, gorzkawy smak, częściej są wykorzystywane w przemyśle spożywczym do produkcji soków, dżemów, herbat owocowych i suplementów diety, niż spożywa [...]
Wzdęcia, zwiększony apetyt, płacz, przeplatający się ze śmiechem. Jeśli jesteś jedną z 90 procent kobiet, które cierpią na zespół napięcia przedmiesiączkowego (PMS), prawdopodobnie znasz te objawy aż za dobrze i desperacko poszukujesz ulgi. Za nasilonymi objawami PMS może stać stres, przemęczenie, a także rodzinna historia depresji. Jednak również [...]
Przejście na weganizm może być dla niektórych dużym wyzwaniem. Zmiana diety to na początku często wiele prób i błędów, sprawdzania, co się przyjmie, a co nie, planowania i organizacji. Od Ciebie zależy, czy zdecydujesz się zmienić wszystko z dnia na dzień, czy zrobisz to stopniowo. Jest kilka rzeczy, które warto wiedzieć i które mogą ułatwić [...]
[...] Skład sprawia wrażenie godnego uwagi, nie wiadomo jednak, co się kryje pod hasłem "mieszanka przyprawowa". Biorąc jednak pod uwagę inne produkty z tej serii, nie ma raczej czego się obawiać. Hummus klasyczny ma sporo tłuszczu (21 g w 100 g, z czego tylko 2,2 g to tłuszcze nasycone), białka (7,9 g), błonnika (6,9 g) i odrobinę węglowodanów (9,5 [...]
[...] powszechnym schorzeniem dotykającym znaczną część światowej populacji. Różne źródła podają, że ponad połowa społeczeństwa na świecie skarży się na regularne bóle głowy, z czego około 14% określa swoje bóle jako migrenowe. Co więcej, tzw. Migrenowców wciąż przybywa, szczególnie wśród kobiet. Według światowej organizacji zdrowia (WHO) na migrenę [...]
To, w jakiej jesteśmy formie, zarówno zdrowotnej, jak i fizycznej, w dużej mierze uzależnione jest od stanu naszego organizmu. On z kolei wynika z tego, jak się odżywiamy, jaką uwagę przykładamy do aktywności fizycznej. Z czym łączyć ALLNUTRITION Spirulina? Nie ma żadnych przeciwwskazań co do łączenia spiruliny z innymi suplementami. Można łączyć [...]
[...] gdzie startowała w eksperymentalnie wprowadzonej kategorii 20-21 lat. W tym roku będzie to kategoria 21-23 lata, do 160 cm. Ale Patrycja także wygrywa już z seniorkami, czego dokonała na Arnold Classic Europe oraz niedawno na turnieju w Rzymie. Czy znajdzie się ktoś, kto będzie w stanie jej zagrozić w Budapeszcie? Wątpię. Z poprzednich [...]
Zapewne większość z Was wie już doskonale, że jeśli planujecie poprawić wygląd swojej sylwetki, powinniście wprowadzić w życie plan dietetyczny, który będzie zakładał większe wydatkowanie energii, niż jej spożycie. Podsumowanie Mam nadzieję, że w tym krótkim i prostym artykule rozwiałem, choć część Waszych wątpliwości. Oczywiście, jeśli macie [...]